Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2016

18 XΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΗΘΟΠΟΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΟΡΝ


  
Ο Μανόλης Τσακίρης γράφει για τον σπουδαίο Έλληνα ηθοποιό Δημήτρη Χορν
Μανόλης Τσακίρης

Adtech Ad
Είχα τη μεγάλη τύχη να γνωρίσω από κοντά τον σπουδαίο αυτόν Έλληνα καλλιτέχνη, πολύ πριν μάθω την εξ αίματος καταγωγή του από την οικογένεια Κουντουριώτη.
AdTech Ad
Με κατέπληξε η απίστευτη γνώση του για την παγκόσμια λογοτεχνία, το θέατρο, τη ζωγραφική. Είχε μελετήσει σε βάθος του Ρώσους κλασσικούς, αλλά η μεγάλη του αγάπη ήταν ο Ντοστογιέφσκι και ο Τσέχωφ.
Στη δεκαετία του ’70, πήγαινε συχνά στο ζαχαροπλαστείο «Λυκόβρυση». Εκεί σύχναζε σχεδόν καθημερινά ο αδελφός του ο Γιάννης Χόρν, ιδιοκτήτης της πασίγνωστης εφημερίδας ATHENS NEWS.
Με τον Γιάννη Χορν συνδεόμαστε με ειλικρινή φιλία. Τον γνώρισα χάρις στον αγαπημένο μου οικογενειακό φίλο Γιώργο Τσοκόπουλο, γιό του θεατρικού συγγραφέα Τσοκόπουλου. Ο Γιάννης Χορν με σύστησε ένα βράδυ στον Δημήτρη. Από τότε, είχα την εξαιρετική τιμή να συγκαταλέγομαι μεταξύ των συνομιλητών του, τις σπάνιες έστω φορές που ανέβαινε στη Λυκόβρυση. Τέσσερις πέντε φορές τον είχα επισκεφθεί στο σπίτι του. Έμενε απέναντι από την πλαϊνή είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου.

Ο Δημήτρης Χορν, ο μόνιμος κάτοικος της Ύδρας Παντιάς Σκαραμαγκάς με την εφημερίδα των Οικολόγων «Το Φανάρι της Ύδρας» στο χέρι, και ο Μανόλης Τσακίρης
Στον χώρο που δεχόταν τους επισκέπτες του υπήρχε ένας μεγάλος μπουφές και πάνω του ήταν τοποθετημένη η φωτογραφία του Παύλου Κουντουριώτη.  Από τις συζητήσεις για τον Τσέχωφ, τον Γκόγκολ, τον Πούσκιν, αλλά κυρίως τον Ντοστογιέφσκι που ήταν η μεγάλη του αγάπη και  τον είχε μελετήσει όσο λίγοι Έλληνες, φτάσαμε κάποτε και στην Ύδρα. Εκεί έμαθα το ιστορικό της σχέσης του με ένα σκέλος της οικογένειας Κουντουριώτη.
Ο Δημήτρης Χορν είχε παντρευτεί την πολυαγαπημένη αδελφή του πατριάρχη της οικογένειας, Αλέξανδρου Γουλανδρή, Άννα, σημαντική επίσης προσωπικότητα.
Μιλήσαμε φυσικά για «Το κορίτσι με τα μαύρα»,  που γυρίστηκε στην Ύδρα με συμπρωταγωνίστρια τον μεγάλο έρωτα της ζωής  του,  Έλλη Λαμπέτη.
Ένα από αυτά τα υπέροχα πρωινά, του έκανα την πρόταση-είχε ήδη ιδρυθεί ο ιστορικός Σύλλογος Οικολόγων Ύδρας-να προβάλουμε σε επίσημη πρώτη το εξαιρετικό σε ποιότητα, επιστημονική και ιστορική πιστότητα ντοκυμανταίρ που παρήγαγε ο Σύλλογος, «300 Χρόνια Αρχιτεκτονικής Παράδοσης της Ύδρας»,στον χώρο του Ιδρύματος Γουλανδρή-Χορν,στους Αέρηδες της Πλάκας.
Δέχθηκε με ενθουσιασμό την πρότασή μου και έδωσε αμέσως εντολή στη διεύθυνση του Ιδρύματος για τα περαιτέρω. Θα μείνει πάντα νωπή στη μνήμη μου η ευγένεια, η παιδεία του μεγάλου αυτού Έλληνα καλλιτέχνη, από τον οποίον μπορούσε πάντα να μάθει κανείς πολύ ενδιαφέροντα πράγματα.
Η Άννα Γουλανδρή και η οικογένεια της έχουν προσφέρει και προσφέρουν στη χώρα μας πολλά, καθώς και στην Ελληνική ναυτιλία, αλλά και με πολλούς άλλους τρόπους στη Ελληνική κοινωνία.
Πρέπει να πω εδώ, σήμερα για πρώτη φορά, ότι ο Δημήτρης Χορν ήταν από τους πρώτους, που μαζί με τον Νίκο Χατζηκυριάκο- Γκίκα και άλλους σπουδαίους Έλληνες υπέγραψε το υπόμνημα του Συλλόγου Οικολόγων Ύδρας που απευθυνόταν στον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, για την επιστροφή της Ύδρας στο Υπουργείο Πολιτισμού.
Ο Δημήτρης Χορν δεν μας το είπε ποτέ, αλλά είμαι βέβαιος ότι βοήθησε με την προσωπική του μακρόχρονη φιλική σχέση με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες της επιστροφής της Ύδρας στο ΥΠΠΟΑ, όπου ανήκει φύσει και θέσει. Ο Ν.Χ. Γκίκας έστειλε ιδιόχειρη επιστολή στον Κωνσταντίνο Καραμανλή για τον ίδιο σκοπό.

Ο Δημήτρης Χορν, ο επιστημονικός σύμβουλος του ντοκυμανταίρ, καθηγητής του Μετσοβείου Πολυτεχνείου, Παύλος Μυλωνάς, ο ζωγράφος και τότε πρύτανης της ΑΣΚΤ, Γιώργος Μαυροΐδης, ο Κωνσταντίνος Μπουτάρης, μέλος του Συλλόγου από το 1988  και άλλοι
Οι χώροι του Ιδρύματος ως την εξώπορτα είχαν γεμίσει την ημέρα της προβολής. Ο Δημήτρης Χορν μπαίνοντας στην αίθουσα, μου επισήμανε εκ νέου ότι πρέπει να φύγει στις 9.15 μμ., διότι ήταν καλεσμένος σε δείπνο και ήταν ο δέκατος τέταρτος μιας προληπτικής... οικοδέσποινας  και δεν θα ήθελε να αποχωρήσει πριν τελειώσει η εκδήλωση για την Ύδρα.
«Φυσικά, κύριε Χορν», του απάντησα,  «το πρόγραμμα θα τελειώσει στις 9.00μ.μ. όπως είχαμε συνεννοηθεί»
Η εκδήλωση είχε μεγάλη επιτυχία, τα χειροκροτήματα κρατήσαν πάνω από 5 λεπτά και όλος ο κόσμος, μεταξύ τους και πολλοί Υδραίοι-θυμόμαστε τους Ίριδα Χαραμή, Χαρά Κιοσσέ, τον καπετάνιο Κυριάκο Τσάπελη, τον Κώστα Στρουμπούλη, τον Τάκη Διαμαντή, την Κέλλυ Χαραμή, τον Κώστα Γαριφόπουλο κ.ά.- χάρηκαν την όμορφη βραδιά που έδειξε τη διαχρονική αξία του νησιού της Επανάστασης και του Πολιτισμού.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, τ. Υπουργός Δικαιοσύνης  και μέλος του Συλλόγου Οικολόγων Ύδρας, Μιχάλης Σταθόπουλος, ο εκδότης της ΩΚΕΑΝΙΔΑΣ και γραμματέας του Συλλόγου Οικολόγων Ύδρας, Νίκος Μεγαπάνος, η τότε προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πολιτισμού στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, Άννα Χαρίτου, ο ηθοποιός Χρήστος Τσάγκας, στο βάθος αριστερά ο φιλυδραίος Γιώργος Κώτσαλος, 
ο διακεκριμένος δημοσιογράφος κ. Καλλιγάς και πολλοί άλλοι 
http://news247.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου