Δευτέρα, 22 Αυγούστου 2016

Δευτέρα 9 Αυγούστου 1965-Ημερολόγιο αποστασίας

Οπαδοί της Ε.Κ καίνε τις εφημερίδες "ΤΑ ΝΕΑ" και "Αθηναϊκή" μετά τις φήμες ότι στηρίζουν τη λύση Στεφανόπουλου
Οπαδοί της Ε.Κ καίνε τις εφημερίδες "ΤΑ ΝΕΑ" και "Αθηναϊκή" μετά τις φήμες ότι στηρίζουν τη λύση Στεφανόπουλου
Ένα τεράστιο πλήθος έχει κατακλύσει το κέντρο της Αθήνας. Οι περισσότεροι προσπαθούν να χωρέσουν στον οδό Χρήστου Λαδά, στη Λέσχη των Φιλελευθέρων. Εκεί συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ε.Κ για να αποφασίσει εάν δεχτεί τη πρόταση του Βασιλιά για σχηματισμό κυβέρνησης από τον Στέφανο Στεφανόπουλο. Κι ενώ οι βουλευτές προβληματίζονται οι διαδηλωτές δεν έχουν ενδοιασμούς. Απόδειξη το σύνθημα που φωνάζουν «Όχι άλλος Νόβας».
Και για όσους δεν κατάλαβαν καίνε φύλλα των εφημερίδων «TA NEA» και της «Αθηναϊκή» οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες προσανατολίζονται ναυποστηρίξουν τη λύση Στεφανόπουλου.
Ο ίδιος ο Στεφανόπουλος μέσα στην αίθουσα δεν κρύβει ότι επιθυμεί να σχηματίσει κυβέρνηση: «Πρέπει κατά την άποψη του Βασιλέως να προηγηθεί η αναγκαία προπαρασκευή από μίαν μεταβατικήν κυβέρνησιν και ακολούθως να φθάσωμεν εις εκλογάς, τας οποίας θα διενεργήσει υπηρεσιακή κυβέρνησις
Ο Ηλίας Τσιριμώκος για τον οποίο οι φήμες λένε ότι ετοιμάζεται να περάσει στους αποστάτες υποστηρίζει ότι «με άμεσες εκλογές υπάρχει ο φόβος της αιματοχυσίας». Άρα στηρίζει Στεφανόπουλο.
Ο Στέφανος Στεφανόπουλος δέχεται την... πίεση του πλήθους να μείνει πιστός στον Γεώργιο Παπανδρέου
Ο Στέφανος Στεφανόπουλος δέχεται την... πίεση του πλήθους να μείνει πιστός στον Γεώργιο Παπανδρέου
Ο Γεώργιος Παπανδρέου βρίσκεται απέναντί τους: «Ουδέποτε συνέβη εις το παρελθόν ο βασιλεύς να εισβάλει εις τα κόμματα και να εκλέγει κατ’ αρέσκειαν μέλη δια να κατασκευάζει κυβερνήσεις, διαλύοντάς τα…Με την πρότασιν να γίνουν άλλοι πρωθυπουργοί από το κόμμα, κατ’ ουσίαν καθαιρείται ο αρχηγός με απόφαση του βασιλέως… Ο βασιλεύς ουδέποτε θα δικαιωθεί αν κάμη δικτατορία εφ΄όσον έχει την λύσιν των εκλογών».
Στη ψηφοφορία που ακολουθεί στους 139 παρόντες:
113 στηρίζουν τον Γεώργιο Παπανδρέου
26 ψηφίζουν υπέρ της πρότασης Στεφανόπουλου.
Είναι φανερό ότι έρχεται δεύτερο κύμα αποσκιρτήσεων.
Ο διευθυντής του πολιτκού γραφείου του βασιλιά Κωνσταντίνος Χοϊδάς
Ο διευθυντής του πολιτκού γραφείου του βασιλιά Κωνσταντίνος Χοϊδάς
Το ίδιο βράδυ ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του βασιλιά ο Κωνσταντίνος Χοϊδάς τηλεφωνεί στον αμερικανό επιτετραμένο Νόρμπερτ Ανσουτς και του ζητά να ενθαρρύνει τον Στεφανόπουλο στο σχηματισμό κυβέρνησης. Βλέπετε ο Στεφανόπουλος έχει υποσχεθείστον Παπανδρέου να υποταχθεί η μειοψηφία στη θέληση της πλειοψηφίας.
Λίγες ώρες αργότερα ο Ανουτς με αξιωματούχο της CIAστην Αθήνα συναντά τον βουλευτή Γιάννη Τσουδερό ο οποίος έχει προσχωρήσει στους αποστάτες. Ο Έλληνας βουλευτής τους εξηγεί ότι έρχεται από ένα ραντεβού όπουΜητσοτάκηςΤσιριμώκος και Παπαπολίτηςπροσπαθούσαν να πείσουν τον Στεφανόπουλο να γίνει πρωθυπουργός. «Μια ενθαρρυντική κουβέντα από την πλευρά της πρεσβείας θα ήταν εξαιρετικά σημαντική σε αυτό το σημείο» τους λέει με νόημα ο Τσουδερός.
Την επομένη ο Ανσουτς στέλνει τηλεγράφημα στο Στέϊτ Ντιπάρτμεντ λέγοντας:
«Έχω δηλώσει τις τελευταίες 24 ώρες στον Τσουδερό και υπενόησα σαφώς στην συνομιλία μου με τον Στεφανόπουλο πως ο τελευταίος πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειές του…Το σύνολο των ψήφων της ΕΡΕ, των Προοδευτικών, των 25 που ψήφισαν Νόβα και των 26 που στήριξαν τον Στεφανόπουλο στη ΚΟ της ΕΚ αρκούν για να σχηματιστεί κυβέρνηση.Ο σταθμάρχης της CIA πιστεύει ότι μέσα στα όρια των μέσων που διαθέτει η πρεσβεία έχουμε δώσει τη μέγιστη δυνατή βοήθεια στο Νόβα και στο Στεφανόπουλο».
Διαβάσαμε πριν γράψουμε:
Ιστορικό Λεύκωμα 1965,
 έκδοση «Καθημερινή»
Αλέξη Παπαχελά: Ο βιασμός της ελληνικής Δημοκρατίας, εκδόσεις «ΕΣΤΙΑ», Αθήνα 1998
Ηλία Νικολακόπουλου:Αποστασία οι μέρες που συγκλόνισαν την Ελλάδα,έκδοση εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ»Εφημερίδες της εποχής: «ΤΑ ΝΕΑ», Αθηναϊκή», «Απογευματινή»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου