Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2017

Από ένα παλιό φίλο τον Τάκη εξ Αμπέλων Κήπων !

Η Αθήνα είναι όμορφη!  (Athens is beautiful )

   Υπέροχες φωτογραφίες αποδεικνύουν αυτό που ήδη ξέρουμε:
   Η Αθήνα είναι υπέροχη. Και μην ακούτε κανέναν.
)Η Αθήνα είναι όμορφη!Της Ηρώς Κουνάδη

Το έχουμε ξαναπεί, θα το ξαναπούμε: Οι άνθρωποι που γκρινιάζουν για το πόσο «άσχημη» και «γκρίζα» και «τσιμεντούπολη» είναι η Αθήνα, είναι οι άνθρωποι που δεν την βολτάρουν αρκετά. Είναι αυτοί που δεν σκαρφαλώνουν τις Κυριακές τα μεσημέρια στα Αναφιώτικα, δεν διασχίζουν την Διονυσίου Αρεοπαγίτου με παγωτό χωνάκι στο χέρι, δεν κάνουν παρέα με τους τουρίστες στην Πλάκα, δεν χαζεύουν ηλιοβασιλέματα από την κορυφή του Φιλοπάππου. Την επόμενη φορά που θα σας γκρινιάξουν, μπορείτε να τους δείξετε τις φωτογραφίες που ακολουθούν –και μετά να τους πάρετε από το χέρι, για να τους τα δείξετε όλα αυτά από κοντά. Και να αλλάξουν γνώμη.

Θα ξεκινήσετε, φυσικά, από τα σκαλάκια της Μνησικλέους και του Γιασεμιού στην Πλάκα.Εκτός αν ξεκινήσετε από την ομορφότερη πλατεία της Αθήνας, στο Μοναστηράκι.Και θα αφήσετε εικόνες σαν αυτή να σας μεταφέρουν χρόνια πίσω.Θα σκαρφαλώσετε σε ταράτσες για να χαζέψετε μια θέα σαν αυτή.Θα βολτάρετε δρομάκια σκεπασμένα με βουκαμβίλιες, όπως αυτό στην Πλάκα.Θα βρεθείτε μπροστά σε γκράφιτι που κάνουν τον γύρο του κόσμου, όπως αυτό εδώ στο Μεταξουργείο.Και μικρά καθημερινά έργα τέχνης, όπως αυτά τα σκαλοπάτια στο Παγκράτι.Θα περάσετε μια βόλτα από τον Εθνικό Κήπο.Θα δείτε ένα ηλιοβασίλεμα από τον Λόφο του Φιλοπάππου.Κι ένα ακόμα, από την κορυφή του Λυκαβηττού.Θα περπατήσετε στη σκιά της Ακρόπολης.Θα κάνετε μια στάση για ξεκούραση έξω από βυζαντινά εκκλησάκια, σαν την Καπνικαρέα.Και θα σταματήσετε μπροστά στο αρχιτεκτονικό μεγαλείο της Αθηναϊκής Τριλογίας των αδελφών Χάνσεν.Θα ανηφορίσετε κυκλαδίτικα δρομάκια στα Αναφιώτικα.Πεπεισμένοι ότι βρίσκεστε καταμεσής του Αιγαίου.Και θα εκτιμήσετε τη νοσταλγική γοητεία των παλιών, «ταπεινών» σπιτιών που αντιστέκονται στον χρόνο.Θα καταλήξετε το βράδυ αραχτοί σε μαξιλάρες σαν αυτές.Ή σε τραπεζάκια όπως ετούτα.Να αναρωτιέστε πώς είναι δυνατόν άνθρωποι που έχουν δει εικόνες σαν αυτή.Ή σαν αυτή…Να θεωρούν την Αθήνα άσχημη πόλη.
2 σχόλια:

  1. Ξέρεις και ξέρω πως όλα αυτά τα ωραία πλάνα -χρωματισμένα υπέροχα- δεν υπάρχουν σήμερα. Όλα και όλοι ζουμε στην παρακμή, την εγλατάλειψη και την αθλιότητα, στα χέρια της ανασφάλειας και της εγκληματικότητος. Μήπως θυμάσαιτο ξενοδοχείο "Έστία Εμπόρων"; Το θυμάμαι πλήρες τουριστών!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Εστία Εμπόρων " στην Πλατεία Θεάτρου πίσω από το Δημαρχείο ήταν.
    Η Πλατεία αυτή σήμερα είναι πιάτσα ναρκωτικών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή