Τρίτη, 23 Μαΐου 2017

Το μέγαρο ΤΣΑΥ και το θρυλικό «Πέτρογκραδ»
Πέτρογκραδ copy.jpg
Το θρυλικό Πέτρογκραδ βρισκόταν στην οδό Σταδίου 29, στο ισόγειο του Μεγάρου ΤΣΑΥ. Είναι μια από τις παιδικές μνήμες μου. Ο πατέρας μου είχε γραφείο στο Μέγαρο ΤΣΑΥ και τα ήσυχα απογεύματα του Σαββάτου μ’ έπαιρνε μαζί του. Θυμάμαι τον καφετζή του Μεγάρου με τον τσίγκινο δίσκο με το χερούλι. Συναντιόμασταν στο ασανσέρ κι όσο ν’ ανέβουμε μου έδειχνε πώς γράφει με το νύχι. (Το κόλπο ήταν πως έχωνε ένα κομματάκι από μύτη μολυβιού ανάμεσα στο νύχι και στο κρέας κι έγραφε στο μπλοκάκι που κουβάλαγε μαζί του. Όσο δεν έβρισκα το κόλπο, νικούσε αυτός). Θυμάμαι ακόμα και το όνομα του κουρέα του Μεγάρου. Οδυσσέας.
Η βόλτα στο γραφείο συνδυαζόταν πάντα με μία επίσκεψη στο «Πέτρογκραδ». Τότε αντιμετώπιζα το δίλημμα: τυρόπιτα ή πιροσκί; Ήταν και τα δύο αφάνταστα νόστιμα και δεν ήξερα ποιο να διαλέξω. Συνήθως έπαιρνα πιροσκί. Το μασούλαγα καθισμένη στο ψηλό σκαμπό του πάγκου, κοιτάζοντας την Γκουέρνικα στον απέναντι τοίχο. Μάσες και τέχνη! Δεν καταλάβαινα τίποτα, αλλά δεν ξεκόλλαγα τα μάτια μου από τον πίνακα.
Ύστερα ανεβαίναμε στο γραφείο. Στο γραφείο υπήρχαν βιβλία, χαρτιά, ντοσιέ με φακαρόλα, φάκελοι δικογραφιών, μολύβια, στιλό, πένες, καρμπόν, γραφομηχανή (μια παλιά Royal), αγαλματάκια και μια γλυκιά μυρωδιά τσιγάρου.
Το 1946 η Σταδίου μετονομάστηκε σε Τσώρτσιλ. Οι Αθηναίοι όμως εξακολουθούσαν να χρησιμοποιούν την παλιά ονομασία, μέχρι που επανήλθε και επίσημα.
Το «Πέτρογκραδ» έκλεισε το 1969, όταν κατεδαφίστηκε το Μέγαρο ΤΣΑΥ. Δεν ξανάνοιξε ποτέ. Το γραφείο μεταφέρθηκε λίγα νούμερα πιο κάτω στη Σταδίου. Σήμερα στη θέση του Μεγάρου ΤΣΑΥ βρίσκεται ένα πολυόροφο κτίριο που στεγάζει τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Τέτη Σώλου
Μάιος 2016
Η φωτογραφία είναι από την ομάδα του fb «Παλιες φωτογραφιες της Αθηνας, Αττικη – Old photos from Athens, Attiki», ανάρτηση Lena Yakovlef. Την επεξεργάστηκα ελαφρώς για να ’ρθει στα ίσα της. Την αυθεντική φωτογραφία της ανάρτησης, καθώς και πληροφορίες για το Πέτρογκραδ θα βρείτε ΕΔΩ.

2 σχόλια:

  1. Θυμάμαι, στη δεκαετία '55 με '65, τον ιδιοκτήτη του, τον συνθέτη Νίκυ Γιάκοβλεφ να παίζει πιάνο στο βάθος του ζαχαροπλαστείου. Ο Νίκυ ήταν σύζυγος της σπουδαίας τραγουδίστριας Μαίρης Λω. Εκεί πρωτοεμφανίστηκε το πιροσκί στην Ελλάδα. Με κιμά ή πατάτα βραστή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μυαλό ξουράφι !
    Καλημέρα Αλέξανδρε !

    ΑπάντησηΔιαγραφή