Πέμπτη, 11 Μαΐου 2017

Η ΕΒΓΑ της γειτονιάς



Εβγα

Στη δεκαετία του ’50 η ΕΒΓΑ, η Ελληνική Βιομηχανία Γάλακτος, εξαπλώθηκε σε όλη την Ελλάδα μέσω μικρών συνοικιακών γαλακτοπωλείων και ζαχαροπλαστείων, που γρήγορα όλοι άρχισαν να αποκαλούν «η ΕΒΓΑ της γειτονιάς». Ανάμεσα στ’ άλλα προϊόντα τα μαγαζιά αυτά πουλούσαν παστεριωμένο γάλα σε πλαστικό μπουκάλι, γιαούρτι σε κεσεδάκια, βούτυρο σε πακέτο και τυποποιημένα παγωτά, όλα παραγωγής ΕΒΓΑ.
Στην επιγραφή της φωτογραφίας το ήτα στο βούτυρο είναι καραμπινάτο λάθος. Ωστόσο κάποια εποχή ήταν ένα συνηθισμένο λάθος. Όσο για το ήτα στο γιαούρτι, οι παλιοί προτιμούσαν να λένε «η γιαούρτη». Την αγόραζαν σε κεσεδάκια που ο καταστηματάρχης έβγαζε από το ψυγείο και έβαζε μέσα σε χάρτινο σακουλάκι. Οι πιο παλιοί την αγόραζαν χύμα από τον πλανόδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου