Πέμπτη, 29 Ιουνίου 2017

Συνέβη στην Αθήνα (1962)... σαν καρτ ποστάλ!


Ο Γιάννης Μαρής, ο πατριάρχης του ελληνικού αστυνομικού μυθιστορήματος και δημιουργός του αστυνόμου Μπέκα, μαζί με την ...Τζέην Μάνσφηλντ το 1962 στην Αθήνα, προφανώς την περίοδο που η τελευταία βρέθηκε στα μέρη μας για τις ανάγκες του "Συνέβη στην Αθήνα", ενός ανεκδιήγητου (σε επίπεδο αφέλειας και γραφικότητας) - αλλά, ούτως ή άλλως, για τα αμερικανάκια προοριζόταν - φιλμ που διηγείτο την ιστορία της αναβίωσης των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων του 1896 (εκεί όπου ο "Κολοσσός του Μαρουσιού" ...Σπύρος Λούης είχε μετατραπεί από νερουλά σε βοσκό που έβοσκε τα πρόβατά του πάνω στα βράχια της Ακρόπολης) και στο οποίο η αμερικανίδα σταρ πρωταγωνιστούσε. Την παράσταση βέβαια έκλεβε (αυτή είναι η πραγματική πρωταγωνίστρια) - με τη δροσιά και τον αυθορμητισμό της - στο συγκεκριμένο φιλμ η δικιά μας Ξένια Καλογεροπούλου (που δεν θα' χε τίποτα να ζηλέψει από αντίστοιχες σταρ του εξωτερικού αν τα βήματά της την είχαν οδηγήσει κατά κει)... ντυμένη κάτι ανάμεσα σε βοσκοπούλα-τουριστική μινιατούρα και ορντινάτσα της Αμαλίας (με κότσο πλεξούδα, λευκή καλαθο-καπελούρα στο κεφάλι και συναφή αξεσουάρ - το σεγκούνι μόνο απουσιάζει). 


Το φιλμ είναι άστα να πάνε... αρκεί, αγαπημένε μου σινεφίλ, να σου πω μονάχα τούτο : στη σεκάνς της τελετής έναρξης των Αγώνων (προσέχεις έτσι; στα 1896 - υποτίθεται - βρισκόμαστε) στο Καλλιμάρμαρο, ο μέγας σκηνοθέτης τραβάει ένα γενικό πλάνο... όπου δίπλα στις άμαξες με τα άλογα και τις φουστανέλες που καταφθάνουν για την εκδήλωση, ξεπροβάλλουν τα πενταόροφα μπετά και τα γιαπιά της πολεοδομικής "έξαρσης" των sixties, από μια Αθήνα που ο γέρο-Καραμανλής είχε ήδη παραδώσει βορά στους εργολάβους της εποχής για να την πνίξουν τις επόμενες δεκαετίες στο τσιμέντο... Τι τα θες; Τουλάχιστον υπήρχε κι εκείνο το τραγουδάκι με τη μουσική του Χατζιδάκι να ντύνει τα πλάνα : "Αυτό που ακούτε συνέβη στην Αθήνα, πάνω στο δρόμο που ανθίζουνε τα κρίνα. Μεθά ο αγέρας, μεθάνε και τα κρίνα κι ό,τι αγαπάμε γεννιέται στην Αθήνα".
(Τι μπορεί να θυμηθεί κανείς από μια φωτογραφία τώρα. Κοίτα να δεις, τι συνειρμούς κάνει το μυαλό του ανθρώπου. Τέλος πάντων.)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου