Δευτέρα, 12 Ιουνίου 2017

Ελλάδα μου δεν έχεις γιατρειά !


 

Οι κάτοικοι των Αναργύρων Φλώρινας βλέπουν τα σπίτια τους να σπάνε...

Της Γιωτας Μυρτσιωτη
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Ενα τηλεφώνημα συνόδευε επί μήνες τον πρωινό καφέ του προϊσταμένου της ΔΕΗ Δ. Μακεδονίας. Στην άλλη άκρη της γραμμής μια ηλικιωμένη γυναίκα από την κοινότητα Ανάργυροι Φλώρινας ζητούσε επίμονα λύση για τις ρωγμές που προκαλούσαν τα ορυχεία στο σπίτι της. Με μια «αποζημίωση» 41.000 ευρώ η κυρία μετακόμισε στην Πτολεμαΐδα και ησύχασε από τους θορύβους, τη σκόνη και τον φόβο μη βρεθεί κάτω από τα ερείπια του σπιτιού της. Με τον ίδιο φόβο κοιμούνται καθημερινά 450 συγχωριανοί της που βλέπουν τα σπίτια τους να ανοίγουν σαν καρπούζια, ρήγματα στο έδαφος να χάσκουν στις αυλές τους, το νερό να στερεύει, τη σκόνη από την τέφρα να τους πνίγει και τη δυσοσμία από το διοξείδιο του θείου και του άνθρακα να κόβει την αναπνοή τους.
Επί 15 χρόνια το δημοτικό διαμέρισμα Αναργύρων του Δήμου Αετού ζητεί τη μετεγκατάσταση του χωριού μακριά από τα ορυχεία του ΑΗΣ Αμυνταίου. «Δεν τολμούμε να ανοίξουμε τα παράθυρα, οι νοικοκυρές δεν απλώνουν ρούχα στις αυλές, τα σπίτια μας είναι έτοιμα να καταρρεύσουν, ο θόρυβος από τα διερχόμενα φορτηγά είναι συνεχόμενος, οι κτηνοτροφικές μονάδες έχουν εξαφανιστεί αφού οι δημόσιες εκτάσεις έχουν απαλλοτριωθεί από τη ΔΕΗ, δεν έχουμε πλέον νερό για την άρδευση των αγρών, καθώς το 95% αντλείται από τη ΔΕΗ για τις εξορύξεις των ορυχείων», περιγράφει στην «Κ» Α. Καρυπίδης, κάτοικος των Αναργύρων.
Απελπισμένοι από την αδιαφορία οι κάτοικοι της μικρής αυτής κοινότητας έφθασαν προχθές στην έσχατη λύση, να μην ψηφίσουν στις ευρωεκλογές.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η διολίσθηση του εδάφους και οι ρωγμές στο 80% των σπιτιών, «ένα πρόβλημα που η ΔΕΗ αποδίδει σε σεισμογενή αίτια», ωστόσο έρευνες αποδεικνύουν ότι οφείλεται στις εξορύξεις του ΑΗΣ, επισημαίνει ο δήμαρχος Αετού κ. Σταύρος Αναστασιάδης. Πράγματι, σύμφωνα με μελέτη που ζήτησε η νομαρχία από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης οι «ζημιές στα σπίτια οφείλονται αποκλειστικά στην υποχώρηση της στάθμης του υδροφόρου ορίζοντα από τις δραστηριότητες της ΔΕΗ στο ορυχείο». Ελάχιστες κατοικίες δεν έχουν υποστεί ρωγμές, αναφέρει στην «Κ» ο καθηγητής υδρογεωλογίας του ΑΠΘ κ. Γ. Σούλιος, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας μαζί με τον σεισμολόγο Θ. Τσάπανο. Ζημιές παρουσιάζει το 80% των σπιτιών, ενώ 16 κατοικίες έχουν χαρακτηριστεί κατεδαφιστέες.
Η έρευνα δείχνει παράλληλα ρωγμώσεις του εδάφους βάθους ώς και 30 μ. και πλάτους 30 ώς 40 πόντων που προκαλούνται από την απότομη καθίζηση του εδάφους εξαιτίας της άντλησης των υπόγειων υδάτων στα ορυχεία της ΔΕΗ. «Η πτώση της στάθμης του νερού φθάνει ώς τα 80 μ. όταν πριν από μια εικοσαετία ήταν στα 10 μ. από την επιφάνεια του εδάφους», εξηγεί ο κ. Σούλιος.
«Η μελέτη θα είναι καταπέλτης εναντίον της ΔΕΗ» υποστηρίζει ο δήμαρχος Αετού και προαναγγέλλει κινητοποιήσεις (κλείσιμο μονάδων) των κατοίκων από κοινού με τον Δήμο Φιλώτα στα μέσα Ιουλίου. Οι μεν ζητούν τη μετεγκατάσταση του δημοτικού διαμερίσματος Αναργύρων, οι δε τη λήψη μέτρων για τη μείωση της ρύπανσης από τα εργοστάσια της ΔΕΗ.
http://www.kathimerini.gr

12/6/2017

Αμύνταιο: Η κατολίσθηση στο ορυχείο εξαφανίζει το χωριό Ανάργυροι - Ανυπολόγιστες καταστροφές - Άλλαξε ο χάρτης της περιοχής!- Την αναγκαστική απαλλοτρίωση του οικισμού των Αναργύρων ανακοίνωσε ο Γιώργος Σταθάκης
- Οι κάτοικοι του χωριού εγκατέλειψαν τα σπίτια τους μετά την κατολίσθηση στο ορυχείο λιγνίτη της ΔΕΗ
- Εικόνες βιβλικής καταστροφής στο Αμύνταιο με τον χάρτη της περιοχής να αλλάζει και τη γη να ανοίγει
- Εκτιμάται ότι αποκολλήθηκαν μάζες 80 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων που άλλαξαν την περιοχή
- Οι κατολισθήσεις αναμένεται να συνεχιστούν για τις επόμενες 48 ώρες - Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας  

Την αναγκαστική απαλλοτρίωση του οικισμού των Αναργύρων ανακοίνωσε το μεσημέρι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Οικισμού. «Στο πρώτο νομοθέτημα που θα έρθει την επόμενη βδομάδα στη Βουλή θα εισάγουμε την τροποποίηση του νόμου 3937/2011 ξεχωρίζοντας την αναγκαστική απαλλοτρίωση από την μετεγκατάσταση της κοινότητας» δήλωσε ο υπουργός και κατέληξε λέγοντας ότι με αυτό τον τρόπο «λύνουμε ένα πρόβλημα που έχει ο οικισμός και που έχει αναγνωριστεί από όλες τις πλευρές». Ο υπουργός εξήγησε ότι η πολιτική απόφαση της κυβέρνησης είναι να αλλάξει τον νόμο του 2011 τροποποιώντας το άρθρο 28 προκειμένου «να τρέξει με ταχείς ρυθμούς τις διαδικασίες της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης των Αναργύρων». Δήλωσε ότι «η κυβέρνηση έχει διασφαλίσει τα κονδύλια που χρειάζονται για την άμεση απαλλοτρίωση», και διευκρίνισε ότι αμέσως μετά θα προωθηθεί και η υπογραφή του προεδρικού διατάγματος που «θα ορίζει τις λεπτομέρειες της μετεγκατάστασης».
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης δήλωσε ότι η επιχείρηση θα αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν απέναντι στους κατοίκους του οικισμού και σημείωσε ότι οι κάτοικοι των οποίων τα σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές προς το παρόν θα μπορούν να φιλοξενούνται στα ξενοδοχεία της περιοχής. Ο περιφερειάρχης Θόδωρος Καρυπίδης ανακοίνωσε ότι από την πλευρά της Περιφέρειας θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την ανακούφιση των κατοίκων και σε άμεση συνεννόηση με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας, τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουν οι αυτοψίες από εξειδικευμένα συνεργεία Μηχανικών που θα ελέγξουν τα σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές και θα κρίνουν εάν μπορούν να συνεχίσουν να μένουν με ασφάλεια οι ιδιοκτήτες τους.
Σε ό,τι αφορά το μέγεθος της καταστροφής στον μηχανολογικό εξοπλισμό, αλλά και στο ίδιο το ορυχείο, τα στελέχη της ΔΕΗ σημείωσαν ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον τρεις μήνες για τη διατύπωση ασφαλών συμπερασμάτων. Η κατολίσθηση χτύπησε ένα μέτωπο εξόρυξης που αγγίζει τα τρία χιλιόμετρα και, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, φαίνεται να έχει συμπαρασύρει περίπου 25 εκατ. τόνους λιγνίτη δηλαδή το μεγαλύτερο και καλύτερο κοίτασμα του ορυχείου. Τους επόμενους μήνες, έπειτα από εντατικές έρευνες και τομές στα 3.500 στρέμματα που καταλαμβάνουν οι όγκοι χωμάτων της κατολίσθησης θα είναι σε θέση να γνωρίζουν στη ΔΕΗ σε τι ποσότητες το κοίτασμα που είναι θαμμένο στην κατολίσθηση είναι αξιοποιήσιμο και προς εκμετάλλευση.
Για να γίνουν κατανοητά ορισμένα αριθμητικά μεγέθη που σχετίζονται με το ενδεχόμενο της οριστικής απώλειας του κοιτάσματος, σημειώνεται ότι η αξία του κοιτάσματος των 25 εκατ. τόνων σε τρέχουσες τιμές του ανταγωνισμού (20 ευρώ/τόνος) που δουλεύει το ορυχείο της ΔΕΗ, αγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ χωρίς να έχει υπολογιστεί το κόστος της απώλειας του εξοπλισμού και αλλά τρέχοντα κόστη και δαπάνες που θα βαρύνουν την επιχείρηση.
Αποκαλυπτικές είναι οι πανοραμικές εικόνες από το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε η τεράστια κατολίσθηση στο ορυχείου Αμυνταίου. Εκτιμάται ότι αποκολλήθηκαν μάζες της τάξεως των 80 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων. Όπως επισημαίνει η ΔΕΗ, μάλιστα, δευτερογενή φαινόμενα της κύριας κατολίσθησης στο ορυχείο Αμυνταίου αναμένεται να συνεχιστούν τουλάχιστον για τις επόμενες 48 ώρες, ενώ η επιχείρηση εφιστά την προσοχή σε μη ειδικευμένα άτομα να μην πλησιάσουν την περιοχή. 
Η ΔΕΗ τονίζει ότι η κατολίσθηση περιέλαβε σχεδόν όλη την έκταση εκσκαφής του ορυχείου. Το φαινόμενο βρισκόταν υπό παρακολούθηση και η λειτουργία του ορυχείου είχε διακοπεί από τις 3 Ιουνίου, ωστόσο οι μάζες που μετατοπίστηκαν ήταν πολύ μεγαλύτερες από το αναμενόμενο, με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρές βλάβες ένα πολύ μεγάλο μέρος του παγίου εξοπλισμού. Συγκεκριμένα επηρεάστηκαν οι τέσσερις από τους έξι εκσκαφείς.
Η ΔΕΗ υπογραμμίζει ότι σε πλήρη συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς θα συνδράμει τεκμηριωμένα και υπεύθυνα στην ακριβή αποτίμηση του φαινομένου και των όποιων επιπτώσεών του, ενώ έχει θέσει ήδη τις δυνάμεις της στη διάθεση των αρχών.
Εξαιτίας της κατολίσθησης έπαθαν ρωγμές και ζημιές περίπου δέκα σπίτια που βρίσκονται προς την πλευρά του μετώπου του ορυχείου και με εντολή των Αρχών εκκενώθηκαν προκειμένου να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές. Ο Μιχάλης Καββαδάς αναπληρωτής καθηγητής Γεωτεχνικής του Ε.Μ. Πολυτεχνείου που επισκέφθηκε πριν από 3 μέρες την περιοχή του ορυχείου και το διαμέρισμα των Αναργύρων, σε δηλώσεις είχε αναφέρει ότι οι μετακινήσεις εδαφών στο ορυχείο Αμυνατίου ενεργοποιούν το τεκτονικό ρήγμα που διέρχεται μέσα από το χωριό με αποτέλεσμα να προκαλούνται μεγαλύτερες ρωγμές στους δρόμους και σε σπίτια του χωριού.
Με απόφαση της Περιφέρειας οι κάτοικοι του χωριού Ανάργυροι για λόγους ασφαλείας διανυκτέρευσαν χθες στα ξενοδοχεία της περιοχής ενώ ήδη υπάρχει συμφωνία με τη ΔΕΗ οι κάτοικοι που εκκένωσαν τα δέκα σπίτια που υπέστησαν ρωγμές και καταστροφές να τους δοθεί η δυνατότητα να μεταφέρουν τα οικιακά σκεύη, τον εξοπλισμό κατοικίας αλλά και τα αγροτικά τους μηχανήματα σε χώρο που θα υποδειχθεί από την Εταιρεία.
Πηγή: kozan.grneaflorina.greordaialive.com - Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ
http://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου