Πέμπτη, 12 Απριλίου 2018

Αθήνα: Ήθη και έθιματης δημοσιογράφουΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ ΓΟΥΡΝΗ
Ο πλούτος της λαογραφικής μας παράδοσης στοιχειωθετείται από τις ρίζες και τους αδιάρρηκτους δεσμούς του κάθε τόπου με τη πατρική γη και τους προγόνους του.

Η Αθήνα είναι ένα μεγάλο χωριό στο οποίο έχουν μαζευτεί κάτοικοι από πολλά μικρότερα. Επιπλέον, διαθέτει και μια ιστορία αιώνων πίσω, οπότε είναι δύσκολο να αναφερθείς στα ήθη και τα έθιμα της με σιγουριά. Ο λόγος; Είναι πολύ πιθανό το έθιμο να φαίνεται αθηναϊκό αλλά να το έφερε μαζί του κάποιος μέτοικος μαζί με τις αναμνήσεις από το μέρος καταγωγής του. Περισσότερο η παράδοση και τα έθιμα κρατούν σε μικρότερους οικισμούς λίγο πιο έξω από την πόλη παρά στο Κέντρο της. Όπως και αν έχει εμείς εδώ θα απαριθμήσουμε τα σημαντικότερα.

Το έθιμο της αδελφοποιίας
Ένα έθιμο ιδιαίτερα διαδεδομένο παλιά στην πόλη της Αθήνας (έχουμε συχνές αναφορές και στον Ξενόπουλο), το οποίο λάμβανε μέρος της ημέρα της Λαμπρής. Αυτό είναι απόλυτα λογικό μιας και αυτή είναι η μέρα της χριστιανικής αγάπης. Οπότε, αν δύο φίλοι ήθελαν να γίνουν αδέλφια επέλεγαν εκείνη την μέρα να πάνε στην εκκλησία και τον παπά και να ακολουθήσει το τελετουργικό της αδελφοποιίας.
Αθήνα: Ήθη και έθιμα
Η διακαινήσιμος ή ασπροβδομάδα
Τα παλιά χρόνια που η Αθήνα ήταν χωράφια και αγροί, φυσικά οι περισσότεροι κάτοικοι της ασχολούνταν με την γεωργία. Την εβδομάδα, λοιπόν, μετά το Πάσχα και μέχρι την Κυριακή του Θωμά, οι Αθηναίοι νοικοκύρηδες δεν έμπαιναν στα χωράφια τους για όλη την επόμενη εβδομάδα.

Η περιφορά του επιταφίου
Ένα έθιμο που λαμβάνει χώρα σε όλη την Ελλάδα αλλά η περιφορά των στολισμένων επιταφίων στην Αθήνα έχει μια ιδιαίτερη ομορφιά. Από κάθε εκκλησάκι σε κάθε ενορία, σε κάθε γωνιά της πόλης θα βγει μεγαλοπρεπής ο επιτάφιος συνοδεία πιστών ενώ πολλοί από αυτούς συναντιούνται και συμπορεύονται κάνοντας την ατμόσφαιρα ιδιαίτερα κατανυκτική. Καλύτερο σημείο της πόλης για την περιφορά του επιταφίου
 δεν είναι άλλο από τα στενά της Πλάκας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου