Τρίτη, 16 Οκτωβρίου 2018

Πλάκα: Το ήξερες ότι...
 • - Στην Πλάκα γεννήθηκε η τυπική ελληνική ταβέρνα;
  - H Πλάκα είναι γνωστή και ως η γειτονιά των Θεών γιατί ακριβώς από πάνω της δεσπόζει
   ο ιερός βράχος της Ακρόπολης;
  - Πολλές ελληνικές ταινίες έχουν γυριστεί στην Πλάκα; H πιο σημαντική είναι η θρυλική Στέλλα του Μιχάλη Κακογιάννη με τους Μελίνα Μερκούρη και Γιώργο Φούντα. Άλλες είναι
  Οι Φτωχοδιάβολοι του Τζων Κρίστιαν με τον Θανάση Βέγγο, η Μαγική Πόλη του Νίκου Κούνδουρου με τον Γιώργο Φούντα και το Ψηλά τα Χέρια Χίτλερ του Ροβήρου Μανθούλη με τους Θανάση Βέγγο και Βασίλη Διαμαντόπουλο.
  - Η Πλάκα αποτελεί το επίκεντρο των εορτασμών της Αποκριάς στην Αθήνα; Χιλιάδες μεταμφιεσμένοι περιφέρονται ανέμελα στα στενάκια της, ενώ οι δρόμοι της γεμίζουν με σερπαντίνες και κομφετί. Βεβαίως, τα τελευταία χρόνια τα πειράγματα με τα ρόπαλα είναι κάπως ενοχλητικά!
  - Τη δεκαετία του '60 ξεκίνησαν από εδώ οι πιο γνωστές μπουάτ, όπως οι Εσπερίδες
   και η Απανεμιά, με πολλούς συνθέτες και τραγουδιστές της εποχής να δημιουργούν ένα νέο στυλ διασκέδασης εμπνευσμένο από το μουσικό ρεύμα στη Γαλλία και Ιταλία; Σήμερα λειτουργεί μόνο η Απανεμιά και ο Ζυγός.
  - Ταο όνομα Πλάκα προκύπτει από το πλάκου Αθήνα=παλιά Αθήνα στ'αρβανίτιτκα;
  - Oι κάτοικοι της Πλάκας έφυγαν το 1827, όταν ο Κιουταχής κατέλαβε την Αθήνα, και επέστρεψαν στις 3 Φεβρουαρίου 1830 -ημέρα που υπογράφτηκε τα Πρωτόκολλα του Λονδίνου για την ανεξαρτησία της Ελλάδας.
  - Το πρώτο σχέδιο της νέας πόλης, που συντάχθηκε από τους Σταμάτη Κλεάνθη και Eduart Schaubert το 1833, πρότεινε τη μετατροπή των περιοχών της Πλάκας -Αναφιώτικα, Βλασαρού, Κεραμεικό, μέρος του Κολωνού κ.ά.- σ'έναν εκτεταμένο αρχαιολογικό χώρο; Ωστόσο, δεν εφαρμόστηκε ποτέ.
  - Τα Αναφιώτικα πήραν το όνομά τους από Αναφιώτες οικοδόμους που έφτασαν στην Αθήνα τη δεκαετία του 1840 για να χτίσουν τα ανάκτορα του Όθωνα; Δεν είναι, λοιπόν, καθόλου τυχαίο ότι η μικρή γειτονιά, στη βορειοανατολική πλευρά του βράχου της Ακρόπολης, παραπέμπει σε Κυκλαδονήσι.
  - Τα κτίσματα της Πλάκας, μεταπολεμικά, κρίθηκαν διατηρητέα στο σύνολό τους; Το αποτέλεσμα ήταν η περιοχή σήμερα να συνιστά τη μοναδική συνοικία της Αθήνας που μπορεί κάποιος να δει σε τέτοια έκταση την πόλη όπως ήταν πριν 100 χρόνια.
  - Τα αρχαιολογικά ευρήματα στην Πλάκα καταδεικνύουν μία ιστορική και πολιτισμική πορεία 6.000 ετών;
  - Στην οδό Θόλου βρίσκεται το πρώτο πανεπιστήμιο της Ελλάδας; Είναι το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών που πήρε το όνομά του από τον πρώτο κυβερνήτη της χώρας, Ιωάννη Καποδίστρια, και ιδρύθηκε το 1837. Σήμερα φιλοξενεί το Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
  - Στην Πλάκα διατηρούνται πολλές βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες; Ανάμεσά τους το Μετόχι του Πανάγιου Τάφου, ο Άγιος Νικόλαος Ραγκαβάς του 11ου αι. -αμφότερα στα Αναφιώτικα- και ο ναός του Σωτήρα Λυκοδήμου στην οδό Φιλελλήλων, γνωστή ως Ρώσικη Εκκλησία, που κτίστηκε το 1031 και είναι το μεγαλύτερο μεσαιωνικό οικοδόμημα της Αθήνας.
  - Στην οδό Νίκης λειτουργεί το Εβραϊκό Μουσείο; Τα εκθέματα είναι αντικείμενα που έχουν διασωθεί από τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, κυρίως τεχνουργήματα και έγγραφα του 19ου και του 20ου αιώνα, καθώς και πλήθος θρησκευτικών σκευών και κοσμημάτων.http://www.jewishmuseum.gr
  - Το Daphne's, ένα από τα πιο εντυπωσιακά εστιατόρια της περιοχής, ήταν το σκηνικό της ταινίας Ξύπνα Βασίλη;
  - Στα σκαλάκια της Λυσίου έχουν πραγματοποιηθεί πολλές από τις παθιασμένες σκηνές της θρυλικής ταινίας Στέλλα με τη Μελίνα Μερκούρη και τον Γιώργο Φούντα; Σήμερα, ακριβώς σε εκείνο το σημείο υπάρχει το γνωστό cafe Μελίνα.
  - Στην οικία Σεφέρη, στην Αδριανού, έμενε και ο νομικός, φιλόσοφος, ακαδημαϊκός, ποιητής και πολιτικός Κωνσταντίνος Τσάτσος, που διετέλεσε Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το 1975 μέχρι το 1980;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου